Drogi Użytkowniku,

Więcej o przetwarzaniu danych osobowych przez iform.pl, w tym o przysługujących Ci uprawnieniach, znajdziesz w dziale Polityka prywatności i RODO.

Oświadczenie o przekazywaniu składki do Otwartego Funduszu Emerytalnego albo zewidencjonowaniu składki na subkoncie prowadzonym przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych

mar

Na podstawie rozporządzenia Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 13 marca 2024 r. w sprawie wzoru oświadczenia członka otwartego funduszu emerytalnego lub osoby, której Zakład Ubezpieczeń Społecznych ewidencjonuje składkę na subkoncie, o przekazywaniu składki do otwartego funduszu emerytalnego albo zewidencjonowaniu składki na subkoncie prowadzonym przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych, publikujemy nową wersję formularza oświadczenia w interaktywnym formacie PDF. Wzór obowiązuje od dnia 16 marca 2024 r.

Uchylony akt prawny: Dz.U. 2015, poz. 1600
Uchylający akt prawny: Dz.U. 2024, poz. 394

Dz.U. 2024, poz. 394

Załącznik

Decyzja o przekazywaniu składki do otwartego funduszu emerytalnego

Zgodnie z przepisami ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, osoby objęte tym systemem mają możliwość podejmowania decyzji dotyczących przekazywania części składki na ubezpieczenie emerytalne do otwartego funduszu emerytalnego.

Na mocy art. 39a ust. 1 tejże ustawy, co cztery lata, w okresie od 1 kwietnia do 31 lipca, członek otwartego funduszu emerytalnego lub osoba, której składka jest ewidencjonowana na subkoncie przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych, może podjąć decyzję w tej sprawie.

Decyzja ta może dotyczyć przekazywania części składki na ubezpieczenie emerytalne do otwartego funduszu emerytalnego lub zewidencjonowania tej części składki na subkoncie prowadzonym przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych.

Oświadczenie o przekazywaniu części składki do otwartego funduszu emerytalnego

Na podstawie art. 39a ust. 1 pkt 1 ww. ustawy, osoba podejmująca decyzję musi wypełnić stosowne oświadczenie. W przypadku wyboru przekazywania części składki do otwartego funduszu emerytalnego, należy wypełnić część I, II i III oświadczenia.

Jest także możliwość zewidencjonowania części składki na subkoncie prowadzonym przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych, co wiąże się z wypełnieniem części I, II i IV oświadczenia.

Warto zaznaczyć, że osoba podejmująca decyzję może wskazać konkretny otwarty fundusz emerytalny lub pozostawić decyzję o przekazaniu składki do funduszu, którego jest już członkiem.

Procedura dla osób, które nie są jeszcze członkami funduszu emerytalnego

Jeśli osoba, której składka jest ewidencjonowana na subkoncie, nie jest jeszcze członkiem otwartego funduszu emerytalnego, może skorzystać z przepisów dotyczących terminów zawarcia umowy z funduszem emerytalnym. Termin ten liczony jest od dnia złożenia odpowiedniego oświadczenia.

W przypadku, gdy osoba nie zawrze umowy w określonym terminie, składka będzie przekazywana do otwartego funduszu emerytalnego, którego jest członkiem.

Warto zaznaczyć, że należy dokładnie zapoznać się z przepisami dotyczącymi tej kwestii, aby podjąć decyzję najlepiej dopasowaną do swoich potrzeb i preferencji.